AKTUELNO

On je istakao da ne beži od pravde, ali da su mere koje je preduzela španska vlast u Madridu "veoma represivne" i da takav pristup "nema legalne osnove".

Smenjeni predsednik katalonske vlade Karles Pudždemon izjavio je danas da će podržati prevremene regionalne izbore 21. decembra koje je raspisala španska vlada nakon primene člana 155 ustava kojom je preuzela direktnu kontrolu nad Katalonijom.

Foto: Tanjug AP

- Izbori 21. decembra predstavljaju izazov koji ćemo mi prihvatiti. Mi ćemo poštovati rezultate izbora 21. decembra, kao što smo uvek činili. Želim da pitam špansku vladu ovo: Hoćete li i vi da učinite isto? Želim jasnu posvećenost države. Hoće li poštovati rezultate ili ne? - upitao je Pudždemon na konferenciji za medije u briselskom Pres klubu "Evropa", prenosi španski list "Pais".

Navodi se da je u prostoriji u kojoj je Pudždemon započeo obraćanje sa "dobro jutro" na četiri jezika, bilo prisutno 150 novinara, iako je predviđeno da tu stane najviše 50 ljudi.

"Pais" navodi da je sa Pudždemonom u Brisel došlo sedmoro smenjenih katalonskih ministara.

Pročitajte još: Katalonski parlament i zvanično raspušten

Deo katalonske vlade došao je u Brisel "na neodređeno vreme" kako bi u "srcu Evrope" skrenuo pažnju na problem Katalonije, izjavio je Pudždemon i poručio da ne beži od pravde i da nije došao u Belgiju da traži politički azil.

- Nisam došao u Brisel da tražim politički azil. Došao sam u Brisel kao prestonicu Evrope - rekao je Pudždemon na izuzetno posećenoj konferenciji za novinare.

On je rekao da će se vratiti kući "odmah" ako Španija garantuje fer sudski proces, prenosi AP.

- Drugi deo (katalonske) vlade na čelu sa zamenikom premijera, nastaviće u kataloniji kao legitimni članovi katalonske vlade. Nikad nismo napustili vladu. Štaviše, nastavićemo da radimo našom strategijom ne-konfrontacije - rekao je Pudždemon na konferenciji za novinare.

On je kritikovao španski pravosudni sistem, rekavši da, sa svojim saradnicima, želi da pokažu svetu "ozbiljni demokratski deficit u Španiji".

Ustavni sud blokirao deklaraciju o nezavisnosti Katalonije

Ustavni sud Španije blokirao je danas na plenarnoj sednici proglašenje deklaracije o nezavisnosti Katalonije, javlja španski dnevnik "El Mundo".Ustavni sud upozorio je članove kancelarije stalnog zastupnika parlamenta u Kataloniji među kojima i smanjenu predsedavajuću parlamenta Katalonije Karmu Forkadelj, da obustave svaku inicijativu koja uključuje sprovođenje deklaracije, navodi list.Osim Forkadeljove, upozorenje je upućeno i bivšem potpredsedniku raspuštenog katalonskog parlamenta Ljuisu Ginu i drugim katalonskim zvaničnicima.

Prema njegovom mišljenju, optužbe protiv njega su instrument države i primer su, kako kaže, "maksimalne ratobornosti španske države".

- Nećemo bežati pred akcijom pravosuđa, ali ćemo se boriti politički - rekao je katalonski lider.

Dodao je da za njega optužbe državnog tužioca nemaju pravnu važnost, prenose španski mediji.

- Oni gone zbog ideje, ne zbog zločina. Traže 30 godina za svakog od nas - rekao je on.

#Brisel

#Karles Pudždemon

#Katalonija

#referendum

#Španija

'